RASFAKTA,

URSPRUNG:

URSPRUNGET TILL DVÄRGSCHNAUZERN ANSES VARA MELLANSCHNAUZERN OCH LIKSOM DENNA FRÅN BÖRJAN EN TYSK RAS.DEN ANVÄNDES URSPRUNGLIGEN I ATT JAGA RÅTTOR I ÄLDRE TIDERS BYAR OCH STÄDER .DET GÖR ATT DEN FORTFARANDE ÄR DE FÅ RASER SOM KAN FÅNGA BYTEN ELLER LEKSAKER MED TASSARNA OCH DET ÄR OCKSÅ FÖRKLARINGEN TILL ATT DEN VAR KUPERAD BÅDE FRAM OCH BAK ;RÅTTORNA JU ANNARS KUNDE ANGRIPA SVANSEN OCH ÖRONEN.

 

ATT HA DVÄRGSCHNAUZER .

DVÄRGSCHNAUZERN ÄR EN MYCKET ANPASSNINGSBAR HUND .DET TYCKER OM ATT VARA AKTIV OCH GILLAR ALLA FORMER AV LEK .DET ÄR NÄSTAN OMÖJLIGT ATT TRÖTTA UT EN DVÄRGSCHNAUZER ,DEN ÄR MYCKET KONDITIONSSTARK OCH LIVLIG NÄR DEN ÄR UTE MEN I GENGÄLD LUGN INOMHUS . DEN UPPSKATTAR OCKSÅ TRÄNING SOM AGILITY ELLER NÅGON AV BRUKSGRENARNA . MEN TRIVS LIKA BRA MED SOFFMYS OCH VANLIGA PROMENADER .

DVÄRGSCHNAUZERN ÄR KLOK , ORÄDD , UTHÅLLIG , LÄRAKTIG OCH VAKSAM

^STOR HUND I LITET FORMAT ^HAR SIN GRUND I DET INTELLIGENTA OCH TUFFA , MEN GODMODIGA TEMPRAMENTET .ETT RASTYPISKT DRAG , GEMENSAMT FÖR ALLA SCHNAUZER/PINSCHERVARIANTERNA , ÄR EN AVVAKTANDE HÅLLNING GENTEMOT FRÄMLINGAR . DET ÄR INTE EN HUND SOM RESERVATIONSLÖST OCH ÖGONBLICKLIGEN ACCEPTERAR VEM SOM HELST - DEN VILL SJÄLV BILDA SIG EN UPPFATTNING OM PERSONEN , DETTA FÅR DOCK INTE FÖRVÄXLAS MED RÄDSLA FÖR FRÄMLINGAR ,

EXTERIÖR ?.

TILL EXTERIÖREN SKALL DVÄRGSCHNAUZERN VARA EN EXAKT FÖRMINSKNING AV MELLAN SCHNAUSERN , UTAN ATT HA KARAKTÄR AV EN DVÄRGHUND . DET INNEBÄR ATT DEN SKALL VARA KVADRATISKT BYGGD MED GOD RESNING , MANKHÖJDEN SKALL VARA 30-35 CM . EN DVÄRGSCHNAUZER SKALL GE ETT TORRT OCH STRAMT INTRYCK . PÄLSEN SKALL VARA STRÄVHÅRIG DEN SKALL VARA MYCKET TÄT OCH STRÄV OCH BESTÅ AV EN VÄRMANDE UNDERULL OCH ETT INTE FÖR KORT VATTENAVVISANDE  OCH SMUTAVVISANDE TÄCKHÅR . TÄCKHÅRET SKALL VARA STRÄVT , MEN INTE BORSTIG ELLER VÅGIGT . TYPISKT ÄR OCKSÅ ETT SKÄGG OCH BUSKIGA ÖGONBRYN .

PÄLSVÅRD .

DVÄRGSCHNAUZERN ÄR EN S,K,TRIMRAS . DET BETYDER ATT MAN 3-4 GÅNGER OM ÅRET DRAR DEN GAMLA DÖDA PÄLSEN , DET ÄR SMÄRTFRITT FÖR HUNDARNA OCH HAR EN MYCKET STOR FÖRDEL :MELLAN TRIMNINGARNA FÄLLER HUNDARNA INTE ALLS .MAN MÄRKER ATT DET ÄR DAGS ATT TRIMMA PÅ ATT HUNDEN BLIR LÅNGHÅRIG OCH ATT DET ÄR MYCKET LÄTT ATT DRA BORT TESAR AV PÄLSEN . MÅNGA LÄMNAR IN SINA HUNDAR FÖR TIMNING , MEN DET ÄR GANSKA LÄTT ATT LÄRA SIG ATT SKÖTA PÄLSVÅRDEN SJÄLV .OCH MAN BÖR INTE KLIPPA I PÄLSEN DÅ DEN INTE AVVISAR SMUTS PÅ NORMALT SÄTT , I ÖVRIGT ÄR PÄLSVÅRDEN GANSKA OKOMPLICERAT . DET RÄCKER MED ATT KAMMA HUNDEN DÅ OCH DÅ OCH HÅLLA KOLL PÅ OM DET UPPSTÅR TOVOR NÅGONSTANS (ofta på benen och i armvecken )PÅ GRUND AV DEN TÅLIGA PÄLSEN BEHÖVER BADNING INTE SKE SÄRSKIT OFTA OM INTE HUNDEN HAR SMUTSAT NER SIG PÅ NÅGOT SÄTT .

FYRA FÄRGER

DVÄRGSCHNAUZER FINNS I FYRA FÄRG VARIANTER . SVART , PEPPAR O SALT, SVART O SILVER ,,SAMT VIT , PEPPAR O SALT HAR TÄCKHÅR SOM ÄR TREFÄRGAD BLANDAT MÖRKT-LJUST-MÖRKT VILKET GER HUNDEN ETT GRÅMELERAT INTRYCK MED NYANSER FRÅN SILVERGRÅTT TILL MÖRKT JÄRNGRÅ . SVART O SILVER ÄR EN HUVUDSAK SVART HUND MED SILVER FÄRGADE ( OFTA VITA) TECKEN ÖVER B.L.A SKÄGGET OCH DELAR AV BENEN . UNDER DE SENASTE ÅREN HAR OMKRING 700 DVÄRGSCHNAUZER REGISTRERATS ÅRLIGEN . VANLIGASTE ÄR PEPPER O SALT - SVART O SILVERFÄRGERNA . ANTALET VITA DVÄRGSCHNZUER ÄR GANSKA LITEN DÅ FÄRGEN ÄR GANSKA NY I SVERIGE ,,

VANLIGA ??.

FRÅGOR OM DVÄRGSCHNAUZER ,ÄR DET EN BARN OCH FAMILJEHUND , JA TVEKLÖST , EN VUXEN HUND SOM ALLDRIG TRÄFFAT BARN , KAN IBLAND VARA EN SMULA AVVAKTANDE MEN FÅR DEN VÄNJA SIG VID BARN BLIR DEN OFTAST MYCKET FÖRTJUST I DEM . EN DVÄRGSCHNAUZER SOM FÅR VÄXA UPP MED BARN AVGUDAR DEM, GENOM SIN  STORLEK ÄR DVÄRGSCHNAUZERN MÖJLIG ATT HANTERA FÖR BARN FRÅN CA 10 ÅR OCH UPPÅT , DEN LÄMPAR SIG FÖR DE FLESTA FAMILJER FRÅN DEN AKTIVA HUNDSPORTAREN TILL DEN SOM SÖKER EN GULLIG FAMILJEHUND ATT GOSA MED .

NÅGRA SJUKDOMAR I RASEN ???

NEJ TVÄRTOM DVÄRGSCHNAUZERN ÄR EN MYCKET SUND OCH FRISK RAS .DOCK FÖLJER UPPFÖDARNA ,PRA,EN ÄRFTLIG ÖGONSJUKDOM SOM KAN LEDA TILL BLINDHET , UNDER ALLA ÅR HAR ENDAST ETT FÅTAL FALL PÅTRÄFFATS I SVERIGE MEN ÄNDÅ ÖGONUNDERSÖKTS ALLA HUNDAR VARS VALPAR FÖRMEDLAS GENOM RASKLUBBEN OMSORG .

 

KRÄVER MYCKET MOTION , NEJ SOM FRAMGÅR AV FÖREGÅENDE KRÄVER DEN INTE MER ÄN NORMALA PROMENADER . MEN I VUXET TILLSTÅND TÅL DEN ORDENTLIGT MED MOTION , VALPAR SKALL DOCK INTE MOTIONERAS , BARA RASTAS NORMALT .

ÄR DEN SKÄLLIG ?.

DVÄRGSCHNAUZER HAR TYDLIGA VAKTINSTINKTER - OCH DET INNEBÄR ATT DEN MARKERAR ,DV,S, SKÄLLER NÄR NÅGOT OVÄNTAT HÄNDER , NÄR DET RINGER PÅ DÖRREN E,T,C, MEN SKÄLLIGHET ÄR FRÄMST EN INVIDUELL EGENSKAP OCH GÅR FÖR DET MESTA ATT STÄVJA ,

JAGA DEN?

JA OCH NEJ , DEN HAR GENERELLT SETT INGA STARKA JAKTINSTINKTER LIKNANDE JAKTHUNDAR , DÄREMOT JAGAR DEN RÅTTOR OCH MÖSS OM DEN FÅR CHANSEN ,,